Вход
Запомни ме Забравена парола?
Заяви проучване:

Ако се интересувате от определена порода и искате да получите по-подробна информация по определиени теми, можете да заявите проучване, което нашият екип да изготви за Вас.
Абониране:

Ако искате да получавате новини и уведомления от ku4e.com, можете да се абонирате като кликнете на бутона по-долу.
Коли Великобритания
Височина Тегло
56 – 61 см 20,5 – 29,5 кг
51 – 56 см 18 – 25 кг

Цветът на кучето е от бял до много тъмнокафяв и лек нюанс на оранжавеещо. Породата става по-известна с романа на Ерик Нейт- Ласи, чийто главен герой е куче от породата Коли.

 

Общи сведения

Общият вид изразява горда и благородна осанка. Телосложението е хармонично и съразмерно развито. Главата е дълга, тясна, с клиновидна форма. Няма изразен стоп (преходът от челото към муцуната е плавен). Носната гъба задължително е черна независимо от цвета на козината. Челюстите са с ножицовидна захапка. Ушите са високо поставени, стърчащи нагоре, но в горната третина са прегънати напред. Очите са средно големи, с бадемовидна форма, странично поставени, с тъмнокафяво оцветяване. Шията е дълга и добре замускулена. Гърбът е прав и умерено широк. Коремът е прибран. Крайниците са прави, здрави и добре замускулени. Опашката е отпусната надолу, има саблевидна форма и на дължина достига скакателните стави. При възбудено състояние се повдига до нивото на гръбната линия. Космената покривка е дълга, гъста и твърда, особено обилна на гърдите (образува подобие на грива и жабо), коремната област и опашката. Подкосмието е много гъсто и плътно. Окраската е двуцветна (от златисто-бяла до червеникаво-бяла) и трицветна (основно черна или сивомраморирана с бяло и подпали). Характерен белег са белите петна по шията, долната част на гърдите, крайниците и края на опашката. Колито е предразположено към очни проблеми, артрит и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота му е около 14 – 16 години.

Тегло

м. 20,5 – 29,5 кг

ж. 18 – 25 кг

Височина на холката

м. 56 – 61 см >

ж. 51 – 56 см

Темперамент

Дългокосместото коли се отличава със забележителна смелост и встъпва в единоборство дори с вълци. Тъй като притежава изключителен интелект, днес чрез продължителна селекция са получени специализирани кучета, които по команда или жест на овчаря подгонват изоставащи овце, събират стадото в група, намират изгубени овце, подкарват стадото в желана посока, като могат да го преведат през точно определени места (при къпане, стрижба, доене и при ветеринарно профилактични мероприятия). В Шотландия и до днес по традиция пастирите провеждат с такива кучета ежегодни състезания по тези показатели. С подкупващата си красота, добронамереност, спокоен нрав и изключителен интелект дългокосместото коли е много предпочитано сред любителите като домашно куче, отличаващо се с голямо послушание и завидна преданост. Освен голяма подвижност, колито притежава изключителна интуиция, то бързо отгатва настроението на своя господар и веднага променя своето поведение, за да бъде в синхрон с него. Спокойствието, добротата и търпението му го правят истински приятел на децата. На него може да се разчита и като пазач, понеже притежава развито чувство за дълг.

 

 

Текстът е взет от :https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8

 

 

Реакции

Трябва да влзете в системата, за да виждате мненията на потребители и за да можете да оставяте вашите собствени такива.