Вход
Запомни ме Забравена парола?
Заяви проучване:

Ако се интересувате от определена порода и искате да получите по-подробна информация по определиени теми, можете да заявите проучване, което нашият екип да изготви за Вас.
Абониране:

Ако искате да получавате новини и уведомления от ku4e.com, можете да се абонирате като кликнете на бутона по-долу.
Боксер Германия
Височина Тегло
57—63 см 30—32 кг
53—59 см 25—27 кг

В началото

Кратка историческа справка: малкият т.нар. брабантски буленбайсер е приет за родоначалник на боксера. В миналото тези кучета са били развъждани от ловците, тъй като са били най-добрия помощник в лова. Тяхната задача е била да уловят и задържат вече вдигнатата от гончетата плячка и да я задържат до идването на ловеца. За тази задача са били необходоми кучета с възможно най-широко разположение на челюстите и зъбите, за да могат да захапят здраво и дълго да задържат. Буленбайсера е притежавал тези характеристики и е бил широко разпространен и развъждан, но разбира се само за горе описаното предназначение. Селекцията започната в края на 19-ти век е причина за днешния изглед на боксера – куче с широка муцуна и леко вирнат нос.

Името на буленбайсера означава „Хапещ бикове“. Другата базова порода, използвана в първичната селекция, е бил английският булдог.

Германският Боксер клуб е основан през 1895 в Мюнхен, а първата специализирана изложба на боксери е била проведена в същия град и същата година. Стандартът е бил установен в началото на 20-ти век заедно с публикуването на развъдната книга или т.нар. Zuchtbuch.

Mühlbauer’s Flocki е първият регистриран в книгата боксер през 1904. Интересното е че внесената от Франция, Alt’s Flora, е била една от най-типичните представители на породата за онова време и е допринесла много за установяването им.

Произход на името

Етимологията на името Боксер все още не е напълно изяснено. Възможно е да има връзка с храброто и юначно минало на породата или може би, както други казват с особенността да се изправя на задните си крака и да размахва предните като боксьор и дори да „дриблира“ с тях сякаш играе футбол.

Изглед

Общ изглед: Боксерът е средно голямо куче с гладка козина, здраво, мускулесто и с добра костна система. Той има добре изразени, силно развити и релефни мускули. Подвижен, игрив и силен, той не би трябвало да изглежда нито тромав, нито пълен, нито слаб.

1. Пропорции:

А. Дължина на тялото към височината при холката: квадратни очертания, т.е. хоризонталната линия на гърба и двете вертикални линии към земята, едната тръгваща от рамото, а другата от бута, образуват квадрат. Б. Дълбочина на гърдите към височината при холката: Гръдният кош стига до лактите. Дълбочината на гърдите е равна на половината от височината при холката. В. Дължина на извивката на носа към дължината на главата Дължината на извивката на носа спрямо черепа трябва да бъде 1 : 2 (измерена от върха на носа до вътрешния ъгъл на окото или съответно от вътрешния ъгъл на окото до тила.

2. Поведение /Темперамент:

Боксерът трябва да е спокоен, самоуверен и уравновесен. Темпераментът е от изключително значение и изисква голямо внимание. Той е известен с предаността и верността към господаря и цялото му семейство, с бдителността и самоотвержеността си при защита. Безобиден е за семейството си, но е подозрителен към непознати, весел и дружелюбен при игра, но безстрашен в сериозна ситуация. Податлив е за обучение поради желанието си да се подчинява, смелостта си, природната интелигентност и чувствителното си обоняние. Непридирчив и чист, той е толкова симпатичен и ценен за семейния кръг, колкото и като пазач, придружител или работно куче. Характерът му е стабилен, непристорен и открит дори и в напреднала възраст.

3. Глава:

Тя придава характерния вид на боксера. Трябва да е пропорционална за тялото и да не изглежда нито твърде малка, нито твърде голяма. Муцуната трябва да бъде колкото е възможно по-широка и силна. Красотата на главата зависи от пропорционалността на муцуната и главата. От какъвто и ъгъл да се гледа главата – във фас, профил или отгоре – муцуната трябва винаги да бъде пропорционална на главата, т.е. да не изглежда твърде малка. Тя трябва да е изпита, без бръчки. Бръчките, обаче, се появяват, когато ушите се наострят или, ако ушите не са купирани, когато кучето застане нащрек. Гънките винаги са насочени от основата на муцуната надолу към страните. Тъмната маска се намира само върху муцуната и трябва ясно да контрастира с цвета на главата, така че изражението на лицето да не изглежда мрачно.

4. Череп:

Черепът трябва да е максимално деликатен и ъгловат – леко извит, нито закръглен и малък, нито плосък, нито твърде широк или пък с твърде изразена задна част. Предната вдлъбнатина, леко очертана, не трябва да е твърде дълбока особено между очите.

5. Стоп:

Челото образува характерен стоп с горната граница на муцуната. Извивката на носа не трябва да бъде вдлъбната назад към челото, както е при булдозите, нито да сочи надолу.

6. Лицева част:

Нос Носът е широк, черен, леко извит нагоре с широки ноздри. Върхът на носа е поставен малко по-нагоре от основата. Още..

Темперамент

Боксерът трябва да е спокоен, самоуверен и уравновесен. Темпераментът е от изключително значение и изисква голямо внимание.

Положителни страни:

  • Към Собственика: Привързаност, преданост.
  • Към Деца: Защитник, игрив, жизнерадостен (може да е твърде жизнерадостен за много малки деца).
  • Към други дом. любимци: Добър ако е възпитан правилно.
  • Към Чужденци: Пази семейството, недоверчив към чужденци. Способен да разпознае заплаха, и дружелюбен ако е добре социализиран.
  • Към други кучета: Възможни са проблеми ако не е добре социализиран.

Да се обръща особено внимание:

  • Социализация: За да не демонстрира агресия към непознати и непознати кучета от същия пол
  • Ежедневни тренировки: За да не е деструктивен
  • Обучения в подчиняемост: За да прекратите рисковете и лаенето по време на игра и намалим естественото му желание за независимост.

Популярност

Съгласно статистика от 2005, според American Kennel Club, Боксерът е на седмо място по популярност в Щатите и през същата година са били регистрирани 37 268 малки бебета.

 

Текстът е взет от: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%80

Реакции

Трябва да влзете в системата, за да виждате мненията на потребители и за да можете да оставяте вашите собствени такива.